Slaaptekort bij honden. Ik kom het vaak tegen in de praktijk. Honden die te weinig slapen en daaruit voort vloeiende gedragsproblemen zoals uitvallen en overmatig blaffen. Vandaar deze blog over slapen. Hoeveel slaap heeft je hond nodig, wat gebeurt er tijdens de slaap, hoe kun je slaaptekort herkennen en nog veel meer. Hopelijk brengt het wat meer rust voor hond en eigenaar.
Hoeveel slaap heeft een hond nodig?
Net als bij mensen verschilt dit per hond. Er is evengoed een richtlijn die je aan kunt houden. Wijkt je hond er teveel van af en herken je onderstaande gedragingen bij je hond, dan kan er sprake zijn van slaaptekort.
Pup: 18 – 20 uur
Volwassen hond: 12 – 14 uur
Senior: 16 – 18 uur
Wat gebeurt er tijdens de slaap?
- Het lichaam komt tot rust; de spieren kunnen zich ontspannen, de bloeddruk en de lichaamstemperatuur daalt.
- De energievoorraad van de hersenen wordt aangevuld.
- Nieuwe ervaringen worden verwerkt en herinneringen worden gemaakt. Dit gebeurt tijdens de remslaap (zo’n 20 % van de totale slaap). Je herkent dit aan o.a. aan het trillen, schudden, knipperen van de ogen. Slapende honden mag je nooit wakker maken maar zeker niet tijdens de remslaap. Hij kan gedesoriënteerd zijn bij het wakker worden en bijvoorbeeld uitvallen.
- Stresshormonen die gedurende de dag zijn opgebouwd worden afgevoerd.
Zichtbare gevolgen van slaaptekort bij honden
Wat ik vooral merk in de praktijk bij slaaptekort bij honden (pups en volwassen honden) is dat ze op elke prikkel reageren. Op zich niet zo verwonderlijk als je je bedenkt dat de stresshormonen zich maar opstapelen met als gevolg dat de honden ook moeilijker in slaap komen, waardoor ze in een vicieuze cirkel terecht komen. Ze leren bovendien moeilijker en hebben minder concentratie. De frustratie bouwt zich dan heel snel op bij de eigenaren wat de band tussen hond en eigenaar niet ten goede komt. Slaaptekort bij honden kan voor hond en eigenaar vergaande gevolgen hebben.
Hulp bij het slapen
Waar ik het vaak al “mis” zie gaan is bij pups. Een pup komt vanuit het nest bij nieuwe eigenaar waar alles nog onbekend en spannend is. Een pup klampt zich vaak aan de eigenaar vast. Loopt achter de eigenaar aan van keuken naar kamer, gaat zelfs mee naar toilet om voor de deur te zitten wachten. Geen rust dus zolang de eigenaar in de weer is. Dit kan, afhankelijk van de pup, wel een half jaar duren voordat er wat rust is en de pup blijft liggen/slapen ook als de eigenaar bijvoorbeeld in een andere kamer is. Zelf heb ik het ook meegemaakt met Mathilde. Scott en Jake sliepen al na een paar dagen rustig in huis (of in de bench als ze wilde) ook als wij aan het heen en weren waren in huis. Mathilde niet, die stond elke keer weer op als wij ook op stonden. Vermoeiend! In de bench kon ze zich niet ontspannen dus dat was ook geen optie.
Om te zorgen dat ze toch voldoende slaap kreeg zorgde we ervoor dat we om beurten beneden bij haar bleven zitten, rustig op de bank, zodat zij aan onze voeten flink wat slaapuren kon maken. Soms lastig, maar het heeft ook ons zeker meer rust gebracht…dank daarvoor Mathilde!
Ja maar…hij is niet moe te krijgen!
Na een flinke wandeling, sport of andere activiteit zit een hond vol met nieuwe indrukken. Direct erna in slaap vallen zit er dan nog niet bij. Vaak zijn de honden nog wat aan het “stuiteren”, wat door sommige eigenaren wordt opgepikt als “nog niet moe”. Dus hij moet nog even achter een balletje aan. Nou nee! Zorg nu juist voor extra ontspanning zodat hij daarna makkelijk in slaap kan vallen. Help hem te aarden zodat hij de extra opgebouwde spanning en indrukken makkelijk af kan laten vloeien. Gebruik TTouches of een ontspannende massage, even rustig samen zijn. Ook een botje/ kauwmateriaal aanbieden kan helpen, door te kauwen kan een hond verteren/verwerken.
Wist je dat?
- Honden graag samen slapen? Bied ze de mogelijkheid om bij elkaar te slapen, dit geeft ze een veilig gevoel.
- Honden tijdens hun slaap graag meerdere keren van houding en plaats veranderen? Geef ze hiervoor de ruimte.
- Honden het liefst wat hoger liggen, voor het overzicht en weg van optrekkende kou.
- Honden helemaal gestrekt moet kunnen slapen, zorg dat de slaapplek hiervoor groot genoeg is
- Honden een hoofdsteuntje prettig vinden? Kies voor een kussen/mand met een verhoogde brede rand of een slaapknuffel die ze kunnen gebruiken als kussentje.
- Kortharige honden het vaak fijn vinden om een dekentje te hebben tegen de kou.
- Honden niet zoals mensen maar 1 x slapen per 24 uur, maar de slaap liefst verdelen over meerdere slaapmomenten per dag.
- Honden minder diep slapen in een nieuwe of onrustige omgeving, zorg dus voor een vertrouwde veilige en rustige slaapomgeving.
- Alleen een uitgeruste pup kan leren en groeien en zich ontwikkelen tot een zelfverzekerde hond?
- Het verstandig is om het ’s nachts donker te laten zijn op de slaapplek van je hond, zo kan er Melatonine aangemaakt worden.
- Je slapende honden niet wakker moet maken…;-)
Kortom creëer voldoende slaapmomenten voor je hond, ook overdag. Bied hem een veilige en vertrouwde slaapplek. Enkel op die manier kan hij herstellen, ervaringen verwerken, groeien en voorkom je gedragsproblemen die samenhangen met slaapgebrek. Een goed idee is om een slaapdagboek bij te houden voor je hond. Op die manier maak je inzichtelijk hoeveel je hond daadwerkelijk slaapt. Voorkom slaaptekort bij honden.
Hallo Daphne,
Goed artikel!
Kan het zijn dat een hond met een chronisch slaaptekort ook overmatig gaat krabben?
Ik vermoed namelijk dat dat bij onze hond (precies 1 jaar) al een hele tijd speelt.
Als dat zou kunnen, dan wil ik graag contact met je leggen hierover.
M.vr.gr.
Astrid
Dank je wel Astrid. En zeer zeker kan krabben een reactie/uiting zijn van overprikkeling, wat veroorzaakt wordt door slaapgebrek.
Maar natuurlijk kunnen er ook andere oorzaken zijn zoals een allergie of parasieten. Ik stuur je even een mailtje. Groet Daphne
Hoi Daphne.
Mooi artikel. Wij hebben nu een pup van 13 weken.
Als hij een dag minder geslapen heeft kan hij dagen erna heel veel bijten in alles waar hij niet in mag happen. Is dat ook een teken van slaaptekort? Of is het gewoon pup zijn.
Alvast bedankt. Gr. Jolanda
Hallo Jolanda, Dank je wel voor het compliment en je reactie. Extra bijten kan inderdaad een gevolg zijn van slaaptekort. Vaak is het ook lastiger om met hem te communiceren, dus de boodschap aan te laten komen dat je niet wilt dat hij overal in bijt, als hij te weinig slaap heeft. Bij een pup die voldoende slaap is bijten ook natuurlijk gedrag, maar vaak wat makkelijker bij te sturen door kauwbotjes of ander kauwmateriaal aan te bieden. Hoop dat dit je vraag beantwoord. Mocht je nog meer vragen hebben dan kun je altijd even een mailtje sturen naar info@behandelnatuurlijk.nl. Groetjes Daphne
Hoi wij hebben een pup van 1 jaar die ook telkens achter ons aanliep en behoorlijk overprikkelt raakte en weinig sliep.. ook niet in de bench. Hij reageerde op alles door te blaffen. Nu zijn we druk aan het oefenen met rustmomenten en het gaat de goede kant op maar hij heeft nu voor de 3e keer een zware verkoudheid onder de leden met veel benauwdheid en heeft sinds 5 dagen clavudale. We hebben hem namelijk op aanraden van de dierenarts 2. 5 week geleden laten inenten tegen kennelhoest maar sindsdien is hij juist ziek geworden. Hij slaapt nu heel veel en is wat futloos. We twijfelen nu of dit het gevolg is van zijn ziek zijn of dat hij gewoon tot rust komt en eindelijk wil slapen. Hij slaapt nu heel de nacht dus 8 uur en overdag ook voornamelijk. Alleen in de avond heeft hij even een speelbui. We vinden het een beetje vreemd en hopen dat jij ons wat kan helpen.
Hallo Daphne.
Wij hebben een stabij pup van 5 maanden…sinds een paar dagen is hij aan het schaduw jagen…daarna is hij helemaal gestresst en dood op…kan het zijn dat hij zo gefocust is op de schaduw omdat hij te weinig slaapt krijgt?
Hoi Mariska, Bedankt voor je berichtje. Het kan zeker zijn dat je pup meer geneigd is om te blijven hangen in het schaduw jagen als hij overprikkeld is. Vaak is hij dan ook moeilijker af te leiden. Maar het schaduw jagen kan meerdere oorzaken hebben.
Het is zeker zaak om het schaduw jagen te voorkomen, zodat het geen gewoonte/tic gaat worden. Ik mail je even wat extra info. Vriendelijke groet Daphne
Hi Daphne,
Dank voor je Artikel, leuk om te lezen dat jullie ook rust hebben ervaren van het bij jullie hond zitten. Mijn vraag gaat vooral over het ’s nachts doorslapen, wij hebben nu een Duitse Staande pup van 11 weken. Ze doet het goed en is natuurlijk af en toe bijterig als ze moe is of gewoon wil verkennen. Dat beginnen we steeds beter onder de knie te krijgen, maar in de nacht duurt het zeker een uur voor ze slaapt en komt ze er minstens 3 keer uit, terwijl ze niet altijd hoeft te plassen. Om die reden slapen we nog steeds ombeurten beneden (in een andere kamer met de deur dicht). We gaan voor het slapen ook altijd wandelen dus ze is wel haar energie kwijt van te voren. Echter het moment dat wij naar de andere kamer gaan en ze net nog niet helemaal slaapt, komt ze weer van haar plekje af. Is het alleen consequent haar terug sturen of kunnen we meer doen om haar in de nacht langer te laten slapen? We hebben geprobeerd ook ze bij de voeten of op schoot/de bank te laten slapen, maar dan is ze alleen maar afgeleid en dus bijterig (want moe…) Dus dat is nu niet echt een optie.
Dank alvast!
hoi Mille,
Graag gedaan, ik heb het met plezier geschreven. Leuk dat je reageert. Het uitlaten voor het slapen gaan zou ik echt heel kort houden, enkel een plasje (en evt. poepen) en weer naar huis. Net als met kleine kinderen hoe meer prikkels voor het slapen gaan hoe moeilijker ze hun rust vinden. De energie hoeft er echt niet meer uit voor het slapen gaan, daar kun je overdag voor zorgen. Ik stuur je nog even een mailtje met wat specifieke info. groetjes en veel plezier met jullie pup!
Dag Daphne,
Interessant en informatief artikel. Wij hebben een labrador pup in huis van vier maanden. Het is een érg actieve hond (werklijn) en komt ook heel moeilijk tot rust. Bij de puppycursus proberen we hier aan te werken, maar vooral overdag komt hij echt slaap te kort.
De nachten gaan goed, hij slaapt gemakkelijk van 23:00 tot 7:00 door, daar pakt hij dus gelukkig wel wat uren slaap. Hij is heel goed getraind in de bench en dit is ook echt zijn veilige plekje. Inmiddels hebben we vanalles geprobeerd, een ren voor de bench zodat de benchdeur open kan blijven, Bach flower olie, lange wandelingen, korte wandelingen, mentale uitdaging dmv bijvoorbeeld zoekspelletjes. Echter lijkt niets te helpen en weigert hij te slapen of uberhaubt rust te nemen door ergens te gaan liggen. Heb jij nog tips?
Groeten Bo
Hoi Bo, ik weet niet of je een duidelijk dagritme hebt, maar dit kan houvast geven aan je pup. Op vaste tijden rust. Niet elke pup kan zelf zijn rust pakken als er in huis nog veel gaande is. Dus pak een boek en ga op zijn rustmomenten bij hem in de buurt zitten. Dit zal zeker helpen. En vergeet niet dat het een pup is van 4 maanden! De focus zal hem vooral nu nog moeten liggen in de wereld om hem heen in kleine beetjes tegelijk ontdekken, een band met jou opbouwen. Leren wat hij veilig is bij jou. En alle indrukken groot en klein verwerken tijdens zijn slaap. Hoop dat dit wat kan bijdragen aan meer rust. groetjes Daphne
Goed stuk om te lezen bedankt.
Ik heb een 5 maanden oude pup. Nu doet hij het eigenlijk heel goed alleen als ik hem bench rust geef (ligt altijd in de ren) ligt hij rustig en slaapt maar word van elk geluid wakker of als ik de kamer in kom wil hij eruit.
Hij lijkt niet diep te slapen en is soms nog moe zo lijkt het. Neem je hem op de bank bij je slaapt hij vaak wel diep. In de ren erbij zitten gaat niet want dan blijft hij zeuren dat hij eruit wil.. nu vraag ik me af is het erg als hij minder diep slaapt in de ren?
Dank je wel!
Het lijkt erop dat hij zich in de bench en ren toch nog wat minder veilig voelt waardoor hij minder diep slaapt. Het is wel belangrijk dat hij ook in de remslaap kan komen tijdens de periode in de bench. Misschien kun je kijken of je hem kunt helpen om zich meer te ontspannen in de ren zodat hij zich daar ook veilig gaat voelen. Staat de bench op de juiste plek, zodat hij wel zicht heeft op jou en steun heeft aan jou? Dat kan ik de beginperiode vaak steun bieden, later als je hond meer zelfvertrouwen hebt en makkelijker zelf tot rust kan komen kun je de bench altijd nog verplaatsen. Mocht je nog vragen hebben of extra hulp willen mail dan even naar info@behandelnatuurlijk.nl. Succes en vooral ook genietse van je hond.
Hoi Daphne,
Ik heb je artikel met plezier gelezen. Wij zitten nu ook met een heerlijke pup thuis, maar zijn nog best een beetje aan het stoeien met een goed ritme en voldoende rust. Als hij in de bench gaat, gaat hij meestal eerst even kauwen en likken op zijn kong of bot en dan valt hij in slaap. Maar naar een uurtje wordt hij weer wakker en gaat dan rustig rechtop zitten en na een tijdje piepen. Wij dachten dat hij dan moest plassen, hij is nog maar 8 weken en kan dus niet lang zijn behoefte ophouden, we hoorden dat hij altijd moest plassen na het slapen, dus halen hem er dan vaak uit, maar de laatste dagen wordt hij steeds drukker, bijteriger, ongehoorzamer en komt hij ook niet meer snel tot rust in de bench. Nu ik dit artikel heb gelezen vermoed ik dat hij overprikkelt raakt omdat we hem er steeds te vroeg uit halen, kan dat kloppen? Hoe kunnen we er het beste mee omgaan als hij na een kort slaapje wakker wordt, wel of niet eruit halen? Alvast bedankt!
Hoi Carlien,
Wat heerlijk een pup in huis. Nog maar 8 weken oud dus dat is nog enorm aftasten en wennen voor jullie beide. Neem er de tijd voor, ook het wennen aan een bench en het daarin slapen zonder nestgenootjes kost tijd. Zo op afstand is het natuurlijk voor mij moeilijk om vast te stellen, maar het gedrag wat je omschrijft past zeker bij een overprikkelde pup. Als hij na een uurtje slaap wakker wordt en je laat hem eruit, moet hij dan ook daadwerkelijk plassen of zich ontlasten? Zo ja, dan is het wel verstandig om hem eruit te halen en hem dan direct erna weer in de bench te doen, en zorgt dat hij in de korte periode eruit weinig prikkels krijgt, enkel even kort eruit en dan weer voor rust in de bench. Zorg er ook voor dat je pup altijd net nog even buiten is geweest voordat je hem in de bench doet, dan weet je in elk geval dat zijn blaas leeg is en dan lukt het vast en zeker om het minimaal 2 uur op te houden (tenzij hij natuurlijk net ervoor heeft gedronken;-)).
Voor veel honden helpt het om een vast dagritme aan te houden. Zo weten ze wanneer ze kunnen rusten en wanneer het tijd is voor wat actie. Succes ermee en mocht je nog vragen hebben dan lees ik het graag. Genietse van jullie pup!
Hoi Daphne,
Hier een pup van 11 weken die overdag niet zelf de rust kan pakken.
Bench overdag werkt niet, we hebben een mand en een puppyren.
Moeten er wel bij blijven zodat hij gaat slapen maar ook heel snel wakker van alles.
Gaat dit nog wel komen dat hij ook zelf gaat slapen? Verwennen wij hem zo niet?
In de avond slaapt hij wel veel in z’n mand bij ons en de nacht in de bench gaat heel goed.
Heb je nog tips of gewoon even zo volhouden?
Hoi Anielle,
Goed dat jullie hebben gekozen voor een mand en puppyren dan overdag. En fijn dat in elk geval de avond en de nacht al heel goed gaan. Dan krijgt hij al heel wat uren slaap.
Hebben jullie overdag al een beetje een ritme qua uitlaten, spelen, eten en slapen? Dat kan hem zeker helpen om meer rust te nemen en wat langer door te slapen.
Elke pup heeft tijd nodig om wat zelfstandig te kunnen zijn, daarom is in het begin wat steun geven door bij hem te blijven heel prettig. Je kunt in kleine stapjes steeds wat meer afstand van hem nemen als hij in slaap wilt komen, zodat hij wat meer “los” van jullie kan komen. In het begin levert dan misschien kort wat stress op, omdat het even wennen is, maar een pup leert snel en als je in het zicht blijft in het begin bij het in slaap vallen, dan kun je als dat goed gaat steeds meer afstand nemen. Uiteindelijk wil je ook dat hij als je helemaal uit het zicht bent dat hij zelf zijn rust neemt/in slaap valt. Kijk goed naar je pup en pas het tempo op hem aan. Hopelijk kunnen jullie hier mee uit de voeten. Succes en mocht je nog vragen hebben dan hoor/lees ik het graag.
Interessant om te lezen, bedankt!
Ik heb een “ pup” van 11 maanden( ruwh teckel). We hebben in t begin pech gehad( zijzelf ook natuurlijk). De fokker zei al dat ze sinds drie dagen benchangst had… dat klopte.. niet piepen maar hysterisch.. dus weken op de bank geslapen omdat de bench trainingen niet werkte, zindelijk aanleren was moeilijk.. dat klopte, ze had een blaasontsteking… kortom de start ging niet makkelijk en volgens schema. Gelukkig kwam ik erachter dat ze met mijn andere teckel de bench inging, wel rustig bleef, pffff. Maar ik kon overdag niet elke keer mijn oudere hond ook in de bench doen, resultaat: een jonge hond die naar andere honden uitvalt en constant aan staat( en ik ook!). Nu sinds drie weken is t kwartje gevallen( bij mij), geen angstsyndroom maar overprikkeld!!!! Hier handel ik nu ook naar… ze durft nu alleen in de bench dus plan rustmomenten van twee keer per dag, 1,5 uur…. Wandel dezelfde route zonder honden…. Denk iets meer rust te ontdekken. Vraagje: hoe lang zou t ontprikkelen kunnen duren( gaat t ooit over..) en zijn de rustmomenten genoeg???( stilzitten bij de hond ook geprobeerd maar na 6 maanden onhoudbaar…)
Vervelend dat jullie samen een moeilijke start hebben gehad. Maar wel fijn dat je haar nu wat meer rust kunt geven en ze nu zelfs alleen in de bench kan blijven. 3 uur slaap overdag is voor een jonge hond nog niet voldoende, per 24 uur heeft ze echt minimaal 16 uur slaap nodig. Verder hangt het helemaal af van je hond, haar karakter, ervaringen, fysieke gezondheid en jullie omgang/band samen hoe lang het duurt voordat je nieuw gedrag kunt aanleren. Ik ondersteun het proces ook vaak met de Trust Techniek (lees meer erover in deze blog: https://www.behandelnatuurlijk.nl/mindfulness-met-je-dier) en soms nog andere therapieën zoals Bach bloesemtherapie, Homeopathie of Aromatherapie. Neem gerust contact met me op als je extra begeleiding hierin wilt via info@behandelnatuurlijk.nl. Ik help jullie graag verder.
Wat fijn om dit artikel te lezen. Ik heb sinds 4 maanden een pup in huis. Hij is nu10 maanden. Van zijn voorgeschiedenis weet ik helaas erg weinig, alleen dat hij uit Roemenië komt. Max lijkt vanaf het begin goed in de bench te slapen zowel ’s nachts als overdag al ik naar mijn werk ben. Op de momenten en dagen dat ik thuis ben kies hij zelf te weinig om te gaan slapen. Daarnaast reageert hij op elke beweging van mij of geluid van buiten. Ik geef hem dan verplichte benchrust, maar ook dan komt hij er erg vaak uit of tilt zijn kop op. Zelf rustig op de bank zitten geeft hem dus ook niet voldoende rust. Hij vecht soms tegen zijn slaap… Daarnaast krabt en bijt hij zichzelf de laatste tijd ook meer en lijkt rode ogen te hebben. Zijn dit signalen van oververmoeidheid? En heb je toevallig nog andere tips die ik uit kan proberen?
Beste Jolanda,
Dank je wel voor je reactie. Er is een kans dat zijn verleden ervoor zorgt dat hij wat moeilijk tot echte diepe ontspanning kan komen. De rode ogen en het krabben kunnen een teken zijn van oververmoeidheid maar dat is voor mij zo vanaf een afstand moeilijk te bepalen. Het lijkt me daarom verstandig om hulp in te schakelen van een veterinair natuurgeneeskundige om samen te kijken hoe hij het beste ondersteunt kan worden. Ik weet niet waar je woont maar op deze site van de BCND (vereniging van Beroepsbeoefenaars van complementaire en natuurlijke geneeswijzen voor dieren) https://www.bcnd.nl/index.php/aangesloten-diertherapeuten kun je per regio zoeken naar een passende natuurgeneeskundige therapeut voor dieren. Veel succes! groetjes Daphne
Hoi Daphne,
Bedankt voor je artikel. Sinds vrijdag heb ik een Labradoodle pup in huis. De eerste nacht heeft hij geslapen van 01:00-06:30 en toen moest hij plassen/poepen. Helaas in huis, maar goed, dat zindelijk worden zijn we nu aan het aanleren door buiten te belonen als ie plast of poept door middel van een brokje; in huis ruim ik het zo snel mogelijk op.
Wel kan mijn reu Koda moeilijk rust vinden. De bench vindt hij niet fijn, hij ligt liever op de koude vloer.
Tijdens het spelen merk ik dat hij vaak ‘neerstort’ en dan ligt met zijn poten uitgestrekt. Ik lees dit als een teken van moeheid, en zeker het kauwen in van alles en nog wat is een teken van moeheid. Maar, in de woonkamer kan hij enigszins slapen, zeker als ik een dutje meedoe; waar de bench staat, slaapkamer, zelfde verdieping want ik woon gelijkvloers, wil hij alleen in ‘spelen’. Knaagt hij niet aan knuffel, dan wel aan zijn eigen pootjes of de bench zelf. Ik krijg het idee dat hij de bench te warm vindt, evenals mijn stuk vloerbedekking en de bank, want daar ligt hij niet graag. Het lijkt me alleen beter voor zijn spieren en rug en pootjes als hij op iets zachts ligt.
Ik geef hem heel graag de rust, maar zelfs als ik op de grond voor de bench zit dan probeert hij eruit te ontsnappen. Dat herhaalt zich dan keer op keer, hij slaapt voor vijf minuten en dan gaat hij weer anders liggen.
Heb je tips?
hallo Myrthe,
Leuk een pup in huis! Als hij het snel te warm heeft en de bench (nog) niet zo prettig vindt dan is een ren aan de openstaande bench misschien wat voor hem. Dan kan hij zelf kiezen of hij lekker zacht in de bench gaat liggen of dat hij op een koele ondergrond in de ren ligt. Het geeft hem ook wat meer bewegingsvrijheid.
Je zou er iets in kunnen leggen waar hij veilig aan kan knagen als hij de behoefte heeft en verder hem laten weten dat de ren en de bench echt is om in te rusten en je daar niet met hem speelt. Het zal tijd nodig hebben maar als je het consequent volhoudt dan is het uiteindelijk vast duidelijk voor hem. Heel veel succes en plezier met je pup.
Hallo, handig artikel! Er loopt bij ons een Friese Stabij pup, van rond de 16 weken, hij slaapt zowat de hele dag, maar wordt wel van kleine geluidjes gauw wakker, valt daarna wel gelijk in slaap, maar als we hem uit de bench halen begint hij altijd al enorm druk te doen en te bijten, vervolgens nemen we hem even mee naar buiten voor zijn behoefte, en een korte wandeling, maar hij blijft vaak even druk, wij vonden het eigenlijk best vreemd dat hij, ondanks hij veel slaap krijgt,
toch blijft bijten en druk doen
Wauw wat fijn zeg dat jullie pup als zo makkelijk slaapt in de bench en na het wakker worden ook weer zo in slaap is. Pups onderzoeken de wereld met hun bekkie, dat verklaard het bijten. Laat hem weten waar hij wel en niet aan mag bijten en zorg dat er altijd iets voor hem klaarligt om zijn tanden in te zetten zodra hij uit te bench komt.
En voor het druk zijn, het is een pup en die hebben nou eenmaal als ze wakker zijn bergen met energie, dus probeer tijdens de korte wandeling ook lekker met hem te spelen, uit te dagen, te rennen en kort met andere honden laten spelen, zodat kan hij zich energie voldoende kwijt. Geniet van jullie Fries en mochten jullie nog vragen hebben dan hoor ik het graag.
Hoi daphne,
Wij hebben een labradorpup van 5 maanden. Hij pakt overdag goed zijn rust. Het is over het algemeen een vrij rustige pup. De eerste weken sliep hij netjes door tot een uur of half 7. Dat was prima. Alleen wordt dit nu steeds vroeger, namelijk tussen 5 en 6 en dat is te vroeg. Ik laat hrm even uit en doe hem dan weer terug in de bench, maar dan blijft hij piepen en blaffen. Met als gevolg dat mijn zoontje ook wakker wordt en niet meer wil slapen.
Als ik savonds mijn zoontje naar bed breng rond (19:00 uur gaat hij in de bench). Dan slaapt hij gelijk. Als ik beneden ben mag hij uit de bench maar dan slaapt ie eigenlijk gewoon weer verder. Om 22:00 uur moet ik moeite doen om hem wakker te krijgen om nog even te slapen. Het lijkt erop dat zijn nacht te vroeg begint waardoor hij (logisch) ook vroeg wakker is. Ik zou al blij zijn als hij in ieder geval na 6 uur pas wakker wordt. Heb je tips?
Hoi Meike, wat goed zeg dat je pup overdag al zo zijn rust kan pakken en ook de nacht goed doorkomt. Is om 22.00 uur zijn laatste rondje uit? Misschien kun je kijken of je dit wat kunt verlaten? En prima als hij de hele avond slaapt hoor, dat zal hij nodig hebben. Moet hij in de ochtend ook direct nodig plassen of zich ontlasten? Of wil hij gewoon actie en gezelschap na een nacht alleen?
Wat je ook nog zou kunnen proberen, mocht het verlaten van zijn laatste rondje niet werken (voor hem of voor jullie lastig zijn), is om hem in de ochtend na het uitlaten weer in de bench te doen met een kluifje of iets anders waar hij zich veilig mee kan vermaken. Zodat hij leert dat hij zich nog even alleen mag vermaken totdat het tijd is dat voor jullie de dag ook echt begint.
Benieuwd of dit jullie wat verder helpt. Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd even contact opnemen, via de mail is het snelst: info@behandelnatuurlijk.nl
Groet Daphne
Hi Daphne,
Dank voor je artikel. Wij hebben een doodle van net 1 jaar die eigenlijk al sinds hij bij ons is overdag niet zo goed/makkelijk slaapt, Hij is super energiek en alert. ’s nachts is slapen nooit een probleem geweest. Dan slaapt hij in de bench of ren, die aan elkaar vast zitten om hem de vrijheid geven te kiezen, maar overdag loopt hij het liefst de hele dag achter ons aan. Zindelijk was hij binnen een week.
Als we hem voor ieders rust in de ren/bench doen, die in een rustige hoek in de kamer staan, gaat hij krabben aan de vloer, springen en blaffen als we thuis zijn. Als we overdag even weg zijn lijkt hij vaak ook niet echt zijn slaap te pakken en lijkt hij gestrest als we terugkomen.
Op dagen dat hij (te) weinig slaapt loopt hij happend en bijtend achter ons aan en zelfs als wij willen zitten geeft hij ons dan geen rust. Ook niet wanneer we hem rustig proberen te aaien/masseren. Wanneer hij overdag wel meer slaapt is hij veel rustiger en gezelliger.
We beperken het overdag alleen laten tot een minimum en doen ons best hem overdag te laten slapen, wat zeker in een schoolvakantie met een drukke 9 en 11 jarige in huis een uitdaging is.
Wat kunnen we doen? Zou Bach Bloesem helpen? Is dat een speciale voor honden?
Hartelijke groet,
Valérie
Beste Valérie,
Dank je wel voor je reactie. Veel honden vinden het moeilijk om hun rust te vinden in huis, net zoals jullie doodle, als er van alles om hun heen gebeurt. Hier zul je hem echt bij moeten helpen. Een duidelijke dagindeling, wanneer activiteit en wanneer rust kan al iets helpen. Daarnaast zet ik zelf altijd de Mindfullnes oefening in om de hond tot rust te laten komen. Ik zal je een mail sturen met meer informatie hierover. groetjes Daphne
Hi Daphne,
Onze Vizsla pup van 16 weken sliep tot vorige week door tot een uur of 7, er is geen enkele verandering in haar routine, maar sinds enkele dagen is zij om 5 uur wakker. En met wakker bedoel ik ook, wakker! Even ontlasten en doorslapen is er niet bij, zij heeft een goede benchtraining gehad, maar blaft de hele buurt bij elkaar als zij er weer in moet. Het gaat tegen mijn natuur om haar te laten bepalen hoe laat wij opstaan, maar dat is nu wel
Wat gebeurt. Heb jij tips?!
Hoi Linda, dat is lastig zeg voor je pup en voor jullie. Ik mail je even wat extra vragen, met wat meer informatie kan ik je een gericht advies geven. Groetjes Daphne
Hi Daphne , wij hebben een boxer van 9 maanden. Het slapen overdag gaat goed maar sinds enkele weken slaapt hij snachts niet meer door. Rond 22.00 lopen we een kort rondje en hij gaat dan uit zichzelf naar de bench. Rond 2 a 3 uur begint hij te blaffen en rond 5 uur ook nog een paar keer. We proberen het te negeren maar als wij rond half 7 beneden komen dan heeft hij geplast. Heb je voor ons wat tips
Hoi Carla,
Blijkbaar is de periode nu toch te lang voor hem om zijn urine op te kunnen houden. Misschien kun je of het laatste drinkmoment wat vervroegen, zodat zijn blaas minder vol zit. Of zijn laatste uitlaatronde wat verlaten. Kijk eens of dat voldoende is om hem droog de nacht door te krijgen. In zijn bench moeten plassen is wel echt vervelend natuurlijk voor hem, niet voor niks dat hij het netjes aangeeft door te blaffen. Succes en laat je me weten of het werkt? Groetjes Daphne
Hoi Daphne!
Bedankt voor je artikel! Heel interessant.
Wij hebben labrador/Friese stabij pup/puber 😉 van 9 maanden oud.
Hij sliep snachts altijd in de bench maar sinds een paar dagen hebben we de bench opgeruimd omdat het niet perse meer nodig is.
Nu heb ik een app waarmee ik hem in de gaten kan houden. En blijkt dat hij veel rondloopt om op een andere plek te gaan liggen, maar elke keer maar maximaal een half uur slaapt en dan weer ergens anders gaat liggen. Terwijl hij in de bench vaak langere stukken achter elkaar door sliep. Kan het zijn dat hij moet wennen aan het feit dat de bench er niet meer is? Of denk je dat hij nu een veilige plek mist en moet de bench toch weer terug?
Hoi Marloes,
Leuk dat je met enthousiasme mijn artikel gelezen hebt. En ja het kan zijn dat hij gewoon even moet wennen aan de “vrijheid” die hij nu heeft in de nacht. Je kunt om te testen de bench met de deur open weer terugzetten, om te ontdekken of hij er toch misschien gebruik van maakt voor een stukje veiligheid in de nacht. En checken of hij dan langer achter elkaar slaapt. Ben benieuwd, laat je het me weten? Genietse van je puber! groetjes Daphne
Hi Daphne, fijn stuk, dankjewel! We hebben een australian sheperd van 12 weken. Hij is overdag super onrustig. Het lijkt of hij niet WIL slapen.
De bench was een drama in het begin, hij werd er erg angstig van, doek eroverheen is helemaal paniek. Dus we waren er even mee gestopt en hij slaapt in een ren waar de bench in staat.
Nu beginnen we weer langzaam met opbouwen, avond en nachten doet hij in de bench met deur dicht, maar ik wil dat ook graag overdag zodat hij later op vakantie of als we een dag op visite gaan ergens ook daar kan slapen.
Slapen is net als bij jouw Mathilde echt een drama. Vanochtend weer wakker om 6, om 7 bracht ik hem “naar bed” naar de bench, met de kant naar ons toe een doek op, want elk geluid of beweging en de ogen gaan open en hij staat te piepen.
Helaas werkte dat weer maar 15 min, hij ging goed slapen eerst tot iemand de kamer binnen liep. Toen probeerde hij als een malle eruit te komen. Hij gaat zo de deur buigen dat ik hem er dan toch uit laat omdat ik bang ben dat hij zich pijn doet en meestal slaapt hij dan direct naast de bench maar vandaag weer helemaal niet…
Het is nu 10 en hij heeft ongeveer 3x 15 minuten geslapen sindsdien. Alles is opstaan en piepen en springen en heen en weer lopen, of zitten en kijken waar het vandaan komt. In de bench wil hij nu niet en ik wil er geen gevecht van maken.
Maar we hebben 2 kleine kids en sinds de hond er is kunnen we ons allemaal niet meer normaal door de beneden verdieping bewegen want dan is hij continu wakker en natuurlijk op gegeven moment overprikkeld.
Ik heb het idee dat we echt alles eraan hebben gedaan inmiddels. De honden trainer hamert op de bench met doek erop maar hij vind dat echt eng. En ik wil dat de bench iets fijns wordt voor hem. En hij gewoon leert ontspannen ook met geluiden en bewegingen om zich heen.
Hij is absoluut voldaan. Heeft net weer met me gewandeld, z’n behoefte gedaan, en konijnenoor gekauwd. Het lijkt alsof hij er niet aan toe kan geven, hij begint ook naar z’n staart te jagen als hij zo moe is maar meestal stopt hij als ik 1x zeg dat hij moet slapen. Niet dat hij dan direct gaat slapen maar het jagen stopt wel 🙂 gewoon even een seconde afleiden met m’n stem.
Ben beetje ten einde raad want hoor alleen maar van mensen wiens pups zelfs met stofzuigen doorslapen. Nou, daar kunnen we alleen maar van dromen, en ik krijg steeds meer de neiging toch maar herrie te maken en hem te negeren want hij zal er toch aan moeten wennen denk ik dan.
Is er nog iets anders wat wij kunnen proberen?
Hallo Malika,
Wat vervelend zeg dat je jonge hond zoveel onrust ervaart en niet tot rust kan komen. Ik mail je even want het lijkt me goed om even samen te kijken hoe we kunnen zorgen dat je pup weer tot rust kan komen. groetjes Daphne
Mijn schoonmoeder heeft een klein hondje van jaar oud. Nu valt ze vaak ‘s avonds voor de tv in slaap met de hond naast zich op de bank en dan staat de tv de hele nacht aan. Ik vroeg me af wat voor een effect dit op het hondje heeft. Is dit ernstig of niet.
Voor je schoonmoeder en haar hondje zou het inderdaad beter zijn om in een donkere kamer, zonder licht van de tv in slaap te vallen en te slapen. De aanmaak van het slaaphormoon melatonine komt namelijk wel in het gedrang als het te licht is. En hierdoor kan het lichaam niet totaal tot rust komen en toch altijd wat aan blijven staan. Dit kan zeker negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van de jonge hond en ook voor je schoonmoeder. Wel heel fijn natuurlijk dat ze samen in slaap vallen, maar misschien kan de tv ingesteld worden dat die na een tijdje geen activiteit overspringt in een slaapstand? groet Daphne
Hi Daphne, interessant om te lezen!! Wij hebben een dwerg teckel pup van bijna 12 weken. Ze slaapt ‘s nachts heel goed in haar bench (staat beneden in de woonkamer). Overdag lijkt het alsof ze haar rust niet kan pakken en als ze slaapt wordt ze erg snel wakker en daarna valt ze moeilijk weer in slaap of blijft ze wakker waardoor ze echt te weinig slaapt op een dag. We leggen haar overdag in de bench (ze loopt er dan zelf in maar het deurtje moet dicht anders blijft ze ons achtervolgen) met een dekentje eroverheen en white noice op de achtergrond maar alsnog wordt ze erg snel wakker van elk klein geluidje. We wandelen op vaste tijden, spelen, trainen en geven aan voldoende rust momenten. Heb al erg veel informatie op gezocht en er wordt vooral gezegd dat het ‘vanzelf’ moet gaan maar dat werkt voor ons helaas niet.
Is er nog iets wat kan helpen? Alvast bedankt 🙂
Ja, het is voor zo’n jonge hond vaak nog moeilijk om de rust te vinden als er veel om haar heen gebeurt. Ze wil bij jullie zijn, de roedel compleet, daar haalt ze haar veiligheid uit namelijk. In mijn ogen dient het echt stap voor stap opgebouwd te worden, het “alleen” zijn zonder aandacht in huis of in de bench. Ik stuur je een mail met nog wat vragen en wat mogelijkheden voor hulp.
Groetjes Daphne