Inmiddels is Olly alweer ruim een jaar oud. En yes in de pubertijd beland. We hebben dus een puber in huis. Niet eentje die de voorraadkast plundert zoals de pubers op 2 benen van mijn vriendin, alhoewel als hij er bij kon…Maar wel eentje waarbij de hormonen door zijn lijfje gieren wat zorgt voor ander gedrag. Maar wat gebeurt er precies in het puberbrein en hoe uit zich dat? Ik neem je even mee in Olly zijn veranderingen van puber naar volwassen hond.
Wat gebeurt er in het puberbrein?
Hier enkele weetjes over de hondenpubertijd.
Ontwikkeling van het reukcentrum
Olly kan minuten snuffelen aan een grassprietje, dat betekent dat ik veel stilsta tijdens een wandeling om hem alle tijd te geven om de geuren in zich op te nemen. (een goede oefening voor een wat ongeduldig type zoals ik)
Ontwikkeling van de prefrontale cortex
Dit is het nadenkdeel van de hersenen, maar dit gaat gepaard met eerst een tijdelijke krimp.
Dus…het nadenkdeel is zwakker, het is lastiger voor hem om te leren en hij reageert emotioneler. Dit uit zich bij hem in ongeduld, piepen als het hem te lang duurt bijvoorbeeld. Belangrijk is om daar rekening mee te houden als je iets nieuws wilt aanleren, want het kan zijn dat het niet beklijft. Verlies niet je eigen geduld (zoals je puber doet), en voorkom dat er een strijd ontstaat. Blijf steeds in verbinding en zorg voor rust en veiligheid ook tijdens de korte oefensessies.
Testosteronpiek, tot wel 7 x meer testosteron dan een volwassen reu! Ja echt waaaar!
Met het gevolg dat andere honden ineens anders op hem reageren dan toen hij nog een “onschuldige” pup was. Ze laten eerder weten als ze geen interesse hebben in contact en gelukkig pakt Olly die signalen goed op waardoor conflicten nog niet voorgekomen zijn.
De testosteronpiek zorgt er ook voor dat hij impulsiever is, sneller in een hypermodus raakt. Daar bescherm ik hem voor. Bijvoorbeeld als hij in het spel met de hond (Taro) van mijn ouders, waar hij heel vertrouwd mee is, wat te grof wordt. Taro vind het ook moeilijk om zijn grens aan te geven. Daarom haal ik hem eruit, als ik zie dat hij wat hyper wordt. Ik lijn hem tijdelijk aan, totdat hij wat rustiger is. Dit werkt prima en ik merk ook dat Olly het makkelijk accepteert en snel hersteld omdat ik het niet te ver op laat lopen. Zo blijft het contact goed tussen beiden honden.
Hij raakt sneller gefrustreerd doordat hij emotioneler is o.a. door toename stresshormonen. Daarom haal ik hem vaker uit een situatie zoals met opdringerige reuen. Of in huis als hij op zijn eten moet wachten…duurt hem veeel te lang. Net zoals bij het wachten tijdens het gereedmaken voor de wandeling. Dan bied ik hem even een speeltje aan waar hij al schuddend dan mee door de kamer kan rennen om zijn frustratie even kwijt te raken.
De kauwbehoefte is in de pubertijd ook hoog. Het kauwen helpt o.a. bij het verwerken (verteren) van emoties.
De hormonen zorgen er ook voor dat hij meer risico durft te nemen, minder nadenkt en gewoon doet. Dit helpt een jonge hond natuurlijk op zijn weg naar volwassenheid. Olly laat dit zien door wat verder bij me weg te gaan tijdens de wandelingen. Er was ook een periode dat hij regelmatig uit het zicht was. Maar dat is nu wel al weer wat minder (gelukkig maar).
Bronnen worden belangrijker, zoals:
- Territorium (ik laat hem nog niet alleen in de tuin om te voorkomen dat hij deze gaat “bewaken”.
- Voer (dat merk ik bij Olly niet zo, maar de pubertijd is een periode waarin makkelijk voernijd kan ontstaan
- Speeltjes: waar hij voorheen een speeltje makkelijk losliet als ik het vroeg houdt hij er nu aan vast, en lukt het enkel om het los te laten door hem af te leiden of te ruilen met wat lekkers
- Ligplekken: heel soms laat hij nu Mathilde merken dat ze niet te dicht bij hem mag komen als hij op zijn schapenvachtje ligt en Mathilde respecteert dat ook
- Aandacht: ineens hoorde ik hem grommen toen ik hem aan het aaien wat en Mathilde kwam erbij. Even de grens opzoeken dus. Mathilde kijkt dan de andere kant op om een conflict te vermijden en ik sta zelf op om de spanning te doorbreken, dan schudden beide honden zich uit en is het weer klaar.
Groei van de Amygdale
De Amygdale is het deel van de hersenen wat o.a. betrokken is bij de emotie angst. In de pubertijd gaat je hond door 3 verschillende angstfases heen die elk enkele maanden duren. Tijdens deze angstperiode kan je puber ineens angstig zijn voor iets wat hem ervoor nooit angst gaf. Ik merkte het bij Olly laatst in het park. Hij durfde niet langs een blad van Groot Hoefblad. De zon scheen erop en door de wind wapperde hij langzaam heen en weer (voor Olly op ooghoogte). Met wat zachte aanmoediging durfde hij er ook niet langs, dus zijn we een andere route gelopen om stress en spanning te beperken.
Nu Olly in de pubertijd is speelt hij ook niet meer met elke hond, hij ontwikkelt al duidelijk zijn voorkeur, dit past bij een volwassen hond. Met Mathilde speelt hij ook wat minder vaak en er verandert ook wat in hun spel. Voorheen kwam het initiatief altijd vanuit Olly en nu daagt Mathilde hem ook wel uit tot spel, en regelmatig gaat hij er niet op in.
Het is mooi om al deze ontwikkelingen bij hem te volgen, te begrijpen waar de veranderingen in het gedrag door komen en hem te kunnen begeleiden naar een stabiele volwassen hond…vol vrolijkheid niet te vergeten (Olletje Lolletje is niet voor niks zijn bijnaam)