Artrose kom ik regelmatig tegen bij voornamelijk oudere dieren. Artrose is een chronische aandoening. Door de inzet van passende middelen kan met natuurgeneeskunde echter het ziekteproces wat vertraagd worden, de pijn vermindert en de beweeglijkheid vergroot. Heb je een kat, paard of hond met artrose? Denk dan eens aan natuurgeneeskunde.
Wat is artrose?
Bij artrose is er sprake van slijtage van het gewrichtskraakbeen. Het kraakbeen wordt dunner en zachter. Dit leidt tot vervorming van het bot direct onder het kraakbeen. Aan de rand van het gewricht ontstaan knobbels. Dit beperkt de beweeglijkheid van het gewricht en kan pijnlijk zijn. Artrose is een chronische aandoening. Helaas komt artrose vaak voor bij hond, kat en paard, niet enkel bij de senioren maar soms ook al op jongere leeftijd.
Mogelijke oorzaken
- Tekorten in de voeding
- Erfelijke aanleg
- Langdurige verkeerde beweging (tekort of juist te intensief)
- Blessure of beschadiging in of bij het gewricht
- Overgewicht.
Hoe herken je artrose?
Het eerste verschijnsel wat je merkt in het beginstadium van artrose is startstijfheid. Na de nachtrust loopt je dier de eerste pasjes erg stijf en moeizaam. In een verder stadium kan het zich uiten in kreupelheid, of langdurig stijf lopen (als op eieren). Soms kan artrose ook leiden tot ontstekingen in het gewricht; artritis. Artrose kan vastgesteld worden door middel van een röntgenfoto. Afhankelijk van de gradatie is het ook door middel van (passief) bewegingsonderzoek vast te stellen.
Behandeling
Artrose is zoals gezegd een chronische ziekte en helaas niet te genezen. Wel kan het slijtageproces geremd worden en het gewricht soepel gehouden worden. Daarnaast kunnen er middelen ingezet worden die pijnstillend werken. Indien er ook gebruik wordt gemaakt van reguliere medicatie kan dit begeleid worden door natuurlijke middelen om de organen (zoals lever en nieren) extra te ondersteunen.
Enkele tips
- Voldoende blijven bewegen; rust roest. Beweging bevordert de doorbloeding, zodat de afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden vanuit het gewricht en de voedingsstoffen aangevoerd worden. De spieren, banden en pezen kunnen zo in een goede conditie gehouden worden.
- Pas de activiteiten aan, bijvoorbeeld meerdere korte wandelingen met je hond, je kat tijdens spel niet laten springen, kortere en minder intensieve trainingen met je paard.
- Geen overmatige belasting, scherpe bochten, ballen, springen etc.
- Optimale voedingsconditie; overgewicht is extra belastend voor de gewrichten.
- Optimale voeding met voldoende mineralen en vitaminen (o.a. omega 3 en vit D3) .
- Bied je dier een warm plekje aan als hij daar behoefte aan heeft.
- TTouches en massage voor een lange wandeling/training stimuleert de doorbloeding en “warmt” je dier alvast wat op.
- Observeer je dier en ontdek waar hij behoefte aan heeft, speel daar zoveel mogelijk op in.
Natuurlijke middelen
Er zijn diverse natuurlijke middelen die inzetbaar zijn voor artrose, elk met hun eigen werking. Zo zijn er diverse etherische oliën (zoals gember) die doorbloeding stimuleren en opgebracht kunnen worden voordat je aan een wandeling begint. Kruiden en homeopathische middelen welke een pijnstillende werking hebben en of de organen extra ondersteunen.
Lees hier de ervaring van Jochem, een kat met artrose. https://www.behandelnatuurlijk.nl/project/jochem
Tijdens een natuurgeneeskundig consult kan achterhaald worden welke middelen en maatregelen jouw artrose-dier het beste verder kunnen helpen.
Wil je ontdekken wat natuurgeneeskunde voor jouw dier met artrose kan betekenen? Neem dan contact op via info@behandelnatuurlijk.nl of 06-53898106