Selecteer een pagina

Je hond bewust vaccineren, of niet? Om te voorkomen dat dieren ziek worden wordt er geadviseerd om te vaccineren. De meeste vaccins zijn voor virusziekten (o.a. paard-influenza, kat-niesziekte, hond-parvo). Een enkel vaccin zoals de Lepto, tegen Leptospirose (ziekte van Weil) is tegen een ziekte veroorzaakt door een bacterie. Een virus laat zich niet doden door medicatie, zoals bacteriën zich laten doden door antibiotica.

Het eigen immuunsysteem van een dier zal een virus moeten remmen. Lukt dit niet dan zal het virus zich snel kunnen vermenigvuldigen in het dier.  Door (in)direct contact kunnen ook soortgenoten worden besmet.

Voordelen vaccinatie 

Sommige virusziekten kunnen dodelijk zijn. Daarom “gokken” we niet op het immuunsysteem van het dier maar vaccineren we met een “afgezwakt virus”, een vaccin, om het dier zo te beschermen. Op deze manier leert het immuunsysteem van het dier de gevaarlijkste virussen te herkennen. Zo kan het direct in de aanval als het virus op een later moment het lichaam binnentreedt. Ideaal zou je denken. Maar toch niet helemaal, want behalve dat de vaccinatie een beschermende functie heeft kan het ook schade toebrengen. Daarover later meer. In deze blog richt ik me voornamelijk op de vaccinaties van honden, zodat we de diepte in kunnen gaan, met andere diersoorten erbij wordt de blog nog langer dan hij nu al is ;-).

Virussen waarvoor in cocktail wordt gevaccineerd

Parvo: komt nog regelmatig voor in ons land. Ook de besmetting via geïmporteerde honden, speelt hierin een rol.
Leverziekte en hondenziekte: komen mede dankzij het jarenlange vaccinatiebeleid bijna niet meer voor in ons land.

Daarnaast is er de keuze om te vaccineren tegen:
Ziekte van Weil: veroorzaakt door bacterie Leptospirose  (lees verderop meer hierover)
Rabiës: dit virus komt zelden voor in ons land, besmetting is vaak dodelijk. Ga je de grens over dan is een Rabiësenting verplicht.
Kennelhoest: infectie van de voorste luchtwegen , komt regelmatig voor. De meeste honden herstellen na een paar dagen van de kennelhoest. Als de weerstand echter laag is kan de hond blijven lopen met klachten en chronische luchtwegklachten tot gevolg hebben. Kennelhoest kan veroorzaakt worden door het Parainfluenzavirus, adenovirussen of door een bacterie (Bordetella Bronchisepta)

Nadelen vaccinatie

Het lijkt een simpel prikje, maar het heeft ook nadelen. In de jaarlijkse (of gelukkig bij de meeste dierenartsen al de 3-jaarlijkse) cocktail, zitten namelijk meerdere virussen en/of bacteriën. Deze virussen en bacteriën komen normaal gesproken, bij een enkele natuurlijke besmetting, binnen via de bek waar de slijmvliezen al hun werk kunnen doen. Nu worden ze onnatuurlijk met meerdere tegelijk geïnjecteerd. Het immuunsysteem wordt enorm geactiveerd. Dit heeft tot gevolg dat andere indringers (zoals bacteriën) een kans krijgen. Niet voor niks krijgen veel honden plots diarree na de enting, veroorzaakt door een bacterie die nu ineens de kans krijgt. Maar ook tumoren die het lichaam eerst nog aankon, kunnen ineens een kans krijgen om te groeien, doordat het immuunsysteem “druk is” met de ingebrachte “ziektes”. Het immuunsysteem kan na een enting zodanig op hol slaan dat ze niet meer weet wat lichaamseigen cellen zijn en wat niet. Op deze manier kunnen er auto-immuunziektes ontstaan.

De bijproducten die in het vaccin zitten kunnen zorgen voor allergische reacties.  Dit kan een reactie op de plek van de injectie zijn, een bult of zwelling, maar ook het hele lichaam kan allergisch reageren met shock, die zelfs de dood tot gevolg kan hebben. Bovendien kan het lichaam de bijproducten niet afbreken waardoor ze zich opstapelen en op den duur voor klachten kunnen zorgen. Het verstoord namelijk de interne communicatie van het lichaam, het BBRS. Lees meer over het BBRS in deze blog. https://www.behandelnatuurlijk.nl/het-basis-bio-regulatie-systeem/#more-1487

Kies je er toch voor om je dier te laten vaccineren. Laat hem dan eerst goed nakijken door je dierenarts om er zeker van te zijn dat hij gezond genoeg is om de vaccinatie aan te kunnen. Alleen een gezond dier zal goed reageren door antilichamen te maken en dat is tenslotte het doel van de vaccinatie.

Er zijn diverse natuurgeneeskundige middelen die ingezet kunnen worden voor en/of na een vaccinatie om het lichaam te ondersteunen en de eventuele negatieve gevolgen van een vaccinatie te beperken.

Titeren, meten is weten

Bij steeds meer dierenartsen is het mogelijk om een titerbepaling te laten doen. Bij een titerbepaling wordt een klein druppeltje bloed afgenomen. Met de Vaccicheck (een sneltest) wordt bepaald of er nog voldoende antilichamen aanwezig zijn voor de belangrijkste ziektes. Bij honden wordt er gekeken naar Parvo, hondenziekte en HCC. Rabiës is ook mogelijk.  Het is niet mogelijk om kennelhoest en ziekte van Weil te titeren.

Wil je weten of jouw dierenarts ook al met de Vaccicheck werkt? Kijk dan op: https://www.vaccicheck.nl/

 

Wanneer titeren?

Vaccineren heeft zin als er geen antilichamen meer aanwezig zijn voor de betreffende ziekte. Een vaccin slaat niet aan als er nog antilichamen in de hond aanwezig zijn. Dit is de reden waarom pups 3 x worden gevaccineerd. Pups krijgen antilichamen binnen via de biest van de moeder (de eerste 48 uur zijn deze opneembaar via de darmwand). Als er nog antilichamen van de moeder in het bloed zitten slaat een vaccinatie niet aan. De antilichamen van de moeder gaan zo’n 6-12 weken mee. Dit verschilt per pup. Als er 3 x gevaccineerd wordt en er zijn alle keren nog voldoende antilichamen van de moeder aanwezig dan slaan alle vaccinaties niet aan. Dan wordt er gezegd dat de hond pas weer met een jaar gevaccineerd hoeft te worden…terwijl hij dan dus een lange periode zonder antilichamen rondloopt. Of er nog antilichamen aanwezig zijn is alleen te meten via een titertest.  Titerbepaling bij pups is daarom zeker te adviseren om te zien of ze al gevaccineerd kunnen worden.

Maar ook voor honden die uit het buitenland komen, om te zien of ze wel voldoende beschermd zijn en tegen welke ziektes. Veel pensions, hondenscholen en shows accepteren een titeruitslag. Helaas is het nog niet rechtsgeldig voor het buitenland. Gelukkig is enkel de rabiës-enting verplicht als je naar het buitenland gaat.

Hoe lang werkt een vaccinatie? 

Dit hangt af van meerdere factoren zoals de gezondheid van de hond. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de bescherming vaak langer aanhoudt dan de 3 jaar die nu vaak aangehouden wordt.

Vaccinatie voor ziekte van Weil (Leptospirose)

Vaccins tegen de ziekte van Weil werken korter en minder effectief. Omdat er in de vaccins naast de dode bacteriën ook eiwitten zitten zorgt dit vaak voor bijwerkingen. Bij de nieuwe enting Lepto4 van Nobivac zitten 4 verschillende soorten Leptospirose-bacteriën. Uit onderzoek kwam naar voren dat deze 4 het meest voorkomend zijn. Maar er zijn veel meer soorten. Het is geen garantie dat een gevaccineerde hond geen ziekte van Weil op kan lopen, maar het risico is minder door de vaccinatie.

Profylaxe 

Profylaxe betekent letterlijk voorkomen. Een homeopathisch profylaxe is een homeopathisch middel gemaakt van de ziekteverwekker. Als het wordt gegeven reageert het lichaam hierop met het maken van memory cells (herinneringscellen) net zoals het reageert op een ziekteverwekker. In beide gevallen super handig want een volgende keer dat het dier in aanraking komt met de ziekteverwekker “herinnert” het immuunsysteem zich deze ziekteverwekker waardoor het lichaam snel kan reageren en actie kan ondernemen om de ziekteverwekker uit te schakelen.

Beperk de negatieve gevolgen van een vaccinatie 

  • Optimaliseer de gezondheid van je dier voordat je hem laat vaccineren
  • Vaccineer enkel een dier zonder klachten
  • Vaccineer niet tijdens dracht, tijdens de hengstigheid of loopsheid
  • Begeleid de vaccinatie (diverse natuurgeneeskundige opties) om negatieve gevolgen te beperken
  • Laat een vaccinatie nooit samen met een wormmiddel of anti-vlo middel geven, dan wordt het lichaam namelijk nog zwaarder belast met lichaamsvreemde stoffen
  • Zet altijd onder begeleiding van een natuurgeneeskundige een voor jouw dier passende reiniging in 3 weken na de vaccinatie om de reststoffen van de vaccinatie af te voeren

Kies bewust

Voor elke verzorger is het een keuze om zijn/haar dier te laten vaccineren, waarvoor, bij wie en wanneer, te titeren of niet of misschien gebruik te maken van een profylaxe. Tijdens mijn consulten neem ik het vaccinatiebeleid altijd door en bespreek de mogelijkheden. Zo kan er een weloverwogen beslissing gemaakt worden die passend is bij uw dier en zoveel mogelijk bijdraagt aan een goede gezondheid.