Op elke prikkel reageren, blaffen, of willen vluchten. Nog steeds uitvallen naar bezoek of buiten weg willen rennen bij een geluid zoals van een dichtslaand autoportier. Regelmatig kom ik het tegen in mijn praktijk. Verzorgers die vol enthousiasme een hond via een Stichting of het asiel uit het buitenland hebben aangeschaft. Echter; vaak wordt er te snel voorbijgegaan aan het feit dat veel van deze honden een verleden hebben, al dan niet met trauma. Een hond met een trauma, dat is zeker iets om van te voren rekening mee te houden en je goed op voor te bereiden. Dit vraagt namelijk van jou als toekomstige verzorger. intensieve begeleiding, inzet maar ook inzicht. Deze blog over traumaverwerking bij buitenlandse honden geeft je alvast wat tips en inzicht.
De eerste dagen in huis
Het gedrag laat nogal eens te wensen over. In eerste instantie lijkt het een kwestie van even wennen, want ja, de reis, nieuwe omgeving, niks gewend, dat heeft gewoon tijd nodig. Maar tja als er dan toch geen verbetering inzit, je nieuwkomer blijft uitvallen, niet naar buiten willen, hysterisch
reageren op alles en iedereen. Je hond heeft een trauma, maar wat dan? Hoe nu verder?
Rust
We willen vaak zoveel. Onze nieuwe hond showen aan iedereen, want je bent zo trots. Naar de cursus, want ja “hij kent nog geen enkel commando en hij “moet” socialiseren”. Mee met de hondenuitlaatgroep, want “andere honden zijn goed voor de roedelgedrag”. Maar doe dat nou alsjeblieft niet. Even pas op de plaats! Je hond zal eerst een band met jou op moeten bouwen zodat hij steun heeft aan jou en samen met jou de wereld om hem heen durft te verkennen. Eerst leren om weer stevig in zijn eigen schoenen te staan. Aarden. En vooral ook voldoende slapen! Zodat hij daarna vol vertrouwen de wijde wereld in durft te gaan, nieuwe dingen kan ontdekken, met visite kan kennismaken, naar de hondenschool en misschien zelfs mee met de hondenuitlaatgroep.
Observeren helpt
Wie is jouw hond, wat voor verleden heeft hij? Lang niet altijd is dit duidelijk. Maar je kunt wel door je hond te observeren je hond proberen te doorgronden. Waar zitten zijn angsten, in welke situaties is hij onzeker, wat is zijn kracht, wat triggert hem? Door te observeren leer je hem echt kennen en kun je zien op welke momenten hij steun nodig heeft en op welke manier je hem die het beste kan bieden. Wat werkt wel voor jullie en wat niet. Voor iedere hond maar ook voor iedere eigenaar is dit namelijk weer anders. Kijk naar je hond en luister bij het maken van keuzes naar je eigen gevoel. Jij kent jouw eigen hond het beste.
Een band opbouwen
Honden die in het buitenland als pup al rond zwierven (al dan niet samen met de moeder) of jong in het asiel terecht gekomen zijn, hebben vaak geen band met een (vertrouwens)persoon op kunnen bouwen. Misschien hebben ze zelfs nare ervaringen met mensen, waardoor het helemaal lastig is om zich nu wel aan jou te kunnen binden. Terwijl jij juist degene bent die er voor hem wilt zijn en hem wilt helpen. Dit bindingsproces zal langer de tijd nodig hebben dan bij een pup die net het nest verlaat. Maar met veel geduld en liefde kun je zeker zijn vertrouwen winnen en dan kunnen jullie stappen gaat zetten. Maar de eerste stap is vertrouwen winnen.
Natuurgeneeskunde, healing en trauma’s
Te vroeg bij de moeder weggehaald. Mishandeling. Gebrek aan voedsel en water. Allemaal mogelijke oorzaken voor een trauma. Een trauma dat zich kan uiten in bijvoorbeeld angst, agressie, op elke prikkel reageren of juist lusteloosheid. Noodzaak dus om het trauma te verwerken en; niet alleen op fysiek niveau (het zet zich vaak letterlijk vast in het lichaam) maar ook op ondersteunen op mentaal en emotioneel niveau. Zorgen voor ontspanning, rust, stabiele omgeving. Via een telepathisch gesprek en een healing kan ik oude trauma’s opsporen en healen. Daarnaast kunnen er diverse natuurgeneeskundige therapieën ingezet worden om je hond te ondersteunen in het healingsproces zoals homeopathie, kruiden en Bach bloesemtherapie. Maar ook kunnen we de Trust Techniek en TTouch inzetten, voor meer rust, aarding en het vergroten van het lichaamsbewustzijn.
Samen gaan we een intensief maar mooi traject in, wat ook van jou als verzorger veel zal vragen.
Samen groeien, individueel en naar elkaar toe. Elkaar steunen, helpen en samen sterk komen te staan.
Heeft je hond een trauma?
Is dit herkenbaar en wil je dat ik je erbij help?
Neem dan contact op, ik help jullie graag verder!
info@behandelnatuurlijk.nl of 06-53898106